Vegan pizza (skoro Quattro Stagioni)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 1/2 kg hladké či polohrubé mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžičky soli
- 1 hrnek vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí (můžete použít i odpovídající množství sušeného)
- 3/4 lžičky cukru
- Pizza:
- sugo, rajčatová omáčka (- v nabídce běžných supermarketů je spousta omáček na těstoviny či pizzu nejrůznějších chutí i vůní. Pokud chcete sugo udělat doma, stačí na oleji osmahnout pár stroužků rozmačkaného česneku, přidat drcená spařená rajčata (či rajčata z konzervy), trochu kvalitního rajčatového protlaku, italské bylinky a sůl a nechat probublat)
- čerstvá rajčata (nakrájená na tenké plátky)
- žampiony (nakrájené na tenké plátky)
- sušená rajčata v oleji (nakrájená na malé kousky)
- nakládané artyčoky (nakrájené na větší kusy)
- sušené italské bylinky
- čerstvá bazalka
- vegan sýr (není nutný, ale potěší) - dobrý je třeba VeganLine nebo Wilmersburger
Postup Vegan pizza (skoro Quattro Stagioni)
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobte do misky, zasypte cukrem a zalijte trochou vlažné vody. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Poté do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a olivový olej, dolijte zbytek vody a kvásek. Dobře prodělejte na vále (dle potřeby podsypte trochou mouky) a vypracujte hladké pevné těsto. Nechte kynout přes noc v lednici nebo 2 hodiny na teplém místě.
Těsto poté sražte pěstí a uždibujte kusy velké dle vašich pizza představ (a také dle prostorových možností vaší trouby). Já spíše než pizzu na malý plech připravuji jednotlivé menší pizzy o velikosti 15 - 20 cm. Troubu i s plechy, které budete používat, předehřejte na co nejvyšší teplotu. Těsto nejdříve rozválejte válečkem, poté si pomozte rukama a vytvarujte ho do požadovaného tvaru a tloušťky (já mám ráda pizzu tenkou).
Přendejte na pečící papír, potřete trochou rajčatové omáčky (nepřežeňte to ať není pizza rozmočená), posypte sušenými bylinkami, poklaďte čerstvými rajčaty a žampióny. Posypte trochou na hrubo nastrouhaného vegan sýra a ozdobte nakrájenými sušenými rajčaty a artyčoky. Okraje pizzy potřete olivovým olejem. Pizzy na pečícím papíru opatrně přendejte na rozpálený plech v troubě. Pečte v dolní části trouby na nejvyšší teplotu - já obvykle peču cca 7 minut na 250°C, nejlépe uděláte, když budete u trouby stát a pozorovat, co se děje uvnitř. Po vyndání z trouby ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.