Večky tukové
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 270 ml (g) vody
- lžička cukru
- 50 g oleje
- 1,5 lžičky soli
- 50 g žitné mouky chlebové
- 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 400 g hladké mouky
- 15 g droždí
Postup Večky tukové
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme večku.
Večky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (můžeme i naříznout), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C, ihned po vsazení plechu do trouby teplotu zeslabíme na 200°C a upečeme - asi 25-30 minut).