Pšenično-žitné večky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 ml vody
- lžička sladěnky
- 12 g čerstvého droždí
- 120 g hladké mouky
- Dále:
- 170 g vody
- lžička soli
- 3-4 lžíce rozpuštěného sádla
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
Postup Pšenično-žitné večky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme přibližně také hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme krátkou večku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou večku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) večky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min). Večky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.