Vánoční „tvarohová“ štola s tofu bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 80 g cukru
- 1 prášek do pečiva (+1 lžička navíc, pokud nepoužijete samokypřící mouku)
- 1 lžíce psyllia
- strouhaná citronová a pomerančová kůra
- hrstka rozinek
- hrstka kandovaného ovoce (použila jsem třešně)
- hrstka sekaných mandlí
- 200 g jemného tofu
- 40 g oleje
- voda podle potřeby
- Na dozdobení:
- bezmléčný tuk
- rum
- moučkový cukr
Postup Vánoční „tvarohová“ štola s tofu bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Psyllium odměříme do hrnečku, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Vodu přidáváme postupně podle potřeby, bobtnání trvá asi deset minut a výsledkem byl měl být gel hustotou připomínající vaječný bílek.
Tofu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši připomínající měkký tvaroh. Nejlepší je použít hedvábné (silken) tofu, ale postačí i obyčejné ze supermarketu.
Mouku promícháme s cukrem, práškem do pečiva a strouhanou citrusovou kůrou. Přidáme namočené psyllium, rozmačkané tofu a olej. Podle potřeby přiléváme vodu a vymícháme hladké těsto takové hustoty, aby se dalo tvarovat). Nakonec vmícháme rozinky, kandované ovoce a sekané mandle.
Plech vyložíme pečicím papírem a vytvarujeme na něj štolu. Správně se má těsto vyválet a přeložit, ale bezlepkovému těstu postačí přendat ho lžící a upravit tvar tak, aby vypadal jako překládaná štola (tj na jedné straně vyšší a na druhé nižší). Případně vytvarujeme jakýkoli jiný tvar dle vlastní libosti.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme asi 30-40 minut (záleží na každé troubě, propečení zkoušíme špejlí). Upečenou štolu ihned přendáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařila a nesrazila.
Ještě teplou ji potřeme rozpuštěným bezmléčným tukem (Stella, Alsan) smíchaným s rumem a hustě posypeme moučkovým cukrem.