Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky
Recepty, PolévkySuroviny
- POLÉVKA:
- Hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z 1 kapra (já si vždycky u rybářů vyprosím ještě trošku jiker, pokud můj kapřík je mlíčňák nebo naopak trochu mlíčí, pokud mám jikrnáče. Ideální polévka obsahuje totiž oboje, jikry i mlíčí. A je spousta lidí, kteří vnitřnosti ani hlavu nechtějí)
- sůl
- asi 7 kuliček pepře
- asi 5 kuliček nového koření
- 1 větší stroužek česneku
- kousek cibule
- asi 100 g kořenové zeleniny (směs mrkve, celeru a petržele)
- petrželka
- podle chuti muškátový oříšek
- NA JIŠKU:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- KNEDLÍČKY:
- 20 g másla
- 1 větší vejce - bílek zvlášť
- 1 vrchovatá lžička strouhané citronové kůry
- špetka soli
- 1 lžíce mléka
- asi 50-60 g čerstvé strouhanky
- na špičku nože muškátového květu
- KRUTONKY:
- máslo
- bílé pečivo
Postup Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Hlavu bez žaber a očí (dle zvyku, někdo oči nechává) spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s pepřem, novým kořením, oloupaným celým stroužkem česneku a kouskem oloupané cibule. Vaříme doměkka. Vývar z hlavy scedíme a nevyléváme!! Necháme zchladnout. Maso obereme a pokrájíme na menší kousky.
Na máslo dáme mouku a usmažíme růžovou jíšku. Zalijeme chladným vývarem a rozmícháme. Vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky (můžeme ji také předem opéct na kousku másla, bude chutnější), na kousky nakrájené omyté vnitřnosti a vaříme doměkka. Vložíme obrané maso, dochutíme solí, strouhneme muškátový oříšek (jen malinko). Vmícháme sekanou petrželku. Na talíři doplníme knedlíčky a (nebo) kostičkami žemle smaženými na másle.
Knedlíčky: Změklé máslo utřeme se žloutkem, přidáme muškátový květ a citronovou kůru. Z bílku a soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidáme mléko a opatrně zahustíme strouhankou. Zlehka vmícháme sníh z bílku. Podle potřeby ještě dohustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky, obalíme ve zbytku strouhanky a vaříme je v rybím vývaru nebo ve vodě 7 minut. Scedíme a vložíme do hotové polévky. Knedlíčky jsou nadýchané a voňavé. Lze je připravit den předem a uchovat dobře zakryté - aby neoschly - v chladnu.