Ořechy s máslovým krémem

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
150 g moučkového cukru
100 g mletých vlašských ořechů
2-3 lžíce kakaa (dle barvy, pokud chceme tmavé ořechy)
1 lžíci vody (ne víc)
Na ozdobení (nemusí být):
moučkový cukr na posypání
čokoládová poleva
Máslový krém:
250 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 ks vanilkového cukru
kakao na ochucení a obarvení (nemusí být), nebo hnědý rum, citron, logr z uvařené kávy s kávou...

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru, tuku, případně i kakaa, vody a ořechů uděláme těsto, které necháme v chladu, nejlépe do druhého dne odpočinout. Pokud máme rádi ořechy světlé, tak do těsta nepřidáme kakao a vynecháme vodu! Není to klasické těsto určené na válení, tak se nebojte, že není takové klasicky hladké,.

  2. Z těsta odebíráme kousky, kterými plníme formičky na ořechy. Dáváme pozor, aby byl ve formičce s těstem důlek, jinak se nám při pečení těsto vyboulí vzhůru a půjde špatně plnit!

  3. Formičky dáváme na plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 12-16 minut. Plech během pečení v troubě otočíme. Vyzkoušíme prstem (aby nebylo těsto příliš měkké), nebo jeden ořech na zkoušku vyklopíme mírným klepnutím o prkénko. Používáme chňapku !!!

  4. Upečené ořechy z formiček vyndáváme ještě před vychladnutím!

  5. Krém: z měkkého másla a cukrů si vyšleháme (utřeme) hladký bílý krém. -pokud chceme mít krém kakaový, přidáme cca 1 lžíci kakaa -pokud chceme mít krém citronový, přidáme pár kapek citronu se špetkou citronové kůry -pokud chceme mít krém kávový, přidáme 1 lžíci silné kávy a 1 lžičku (dle chuti) spařeného logru

  6. Pečené ořechy rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu potřeme krémem a přiklopíme druhou polovinou ořechů. Nejrychlejší plnění je cukrářským sáčkem a navíc to i hezky vypadá:-).

  7. Namazané a slepené ořechy můžeme polít čokopolevou nebo pocukrovat. Hotové ořechy skladujeme v chladu. Výborné jsou i plněné vařeným krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!