Vějířky s ořechy a skořicí
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vanilkový puding
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru (domácí)
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 1 vajíčko na potření
- Posyp:
- hrst vlašských nebo jiných ořechů (nasekané)
- 1-2 lžíce cukru (třtinový)
- 1 kávová lžička mleté skořice
Postup Vějířky s ořechy a skořicí
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny zpracoval robot do vláčného těsta. Vložila jsem ho do krabičky od zmrzliny a nechala 2 dny odležet v lednici. Asi 2 hodiny před zpracováním je ho třeba vyndat, aby změklo.
Silikonový vál velmi jemně popráším moukou, přes mikrotenový sáček vyválím ručním válečkem těsto na sílu cca 3 mm. Osvědčilo se mi válet po menších částech, podeberu ho špachtlí a formičkou vykrajuji tvary. Ty kladu na plech s pečícím papírem.
Až mám vše vykrájené, potřu rozšlehaným vajíčkem. Dobře se natírá štětcem do výtvarné výchovy, vajíčko na něm lépe drží než na silikonové mašlovačce. V sekáčku rozsekám ořechy, přesypu do misky, přidám třtinový cukr a skořici. Posypu a dám péci do vyhřáté trouby na 180 °C do zrůžovění.