Ořechové kytičky - cukroví

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
100 g mletých vlašských ořechů
280 g másla
2 žloutky
180 g moučkového cukru
Krém:
4 žloutky
180 g moučkového cukru (80 + 100 g)
200 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
200 g másla
Dále:
2 ks tyčinek Ledové kaštany
bílá čokoládová poleva nebo jiné zdobení do středu kytiček

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát, ze kterého vykrajujeme tvořítkem kytičky, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C dorůžova. Pak necháme zchladnout a nazdobíme krémem.

  2. Krém: žloutky utřeme s cukrem (80 g), přilijeme mléko, vmícháme hladkou mouku a uvaříme hustou kaši, kterou za občasného zamíchání (aby se nám neutvořil škraloup) necháme zchladnout. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do bílé pěny a po částech zašleháváme i vychladlou kaši. Hotový krém ochutíme podle vlastní chuti: kávová sedlina, kakao, mleté ořechy, aroma mandlové, vanilkové, rumové...

  3. Slepené kytičky poléváme nebo namáčíme do čokolády a po částečném zatuhnutí do středu uděláme bílou kapičku z bílé čokolády nebo jiného zdobení.

  4. Necháme v chladu zatuhnout, uložíme do krabiček, prokládáme folií, uchováváme v chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!