Ořechové kytičky - cukroví
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 280 g másla
- 2 žloutky
- 180 g moučkového cukru
- Krém:
- 4 žloutky
- 180 g moučkového cukru (80 + 100 g)
- 200 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g másla
- Dále:
- 2 ks tyčinek Ledové kaštany
- bílá čokoládová poleva nebo jiné zdobení do středu kytiček
Postup Ořechové kytičky - cukroví
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát, ze kterého vykrajujeme tvořítkem kytičky, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C dorůžova. Pak necháme zchladnout a nazdobíme krémem.
Krém: žloutky utřeme s cukrem (80 g), přilijeme mléko, vmícháme hladkou mouku a uvaříme hustou kaši, kterou za občasného zamíchání (aby se nám neutvořil škraloup) necháme zchladnout. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do bílé pěny a po částech zašleháváme i vychladlou kaši. Hotový krém ochutíme podle vlastní chuti: kávová sedlina, kakao, mleté ořechy, aroma mandlové, vanilkové, rumové...
Slepené kytičky poléváme nebo namáčíme do čokolády a po částečném zatuhnutí do středu uděláme bílou kapičku z bílé čokolády nebo jiného zdobení.
Necháme v chladu zatuhnout, uložíme do krabiček, prokládáme folií, uchováváme v chladu.