Vánoční kapr na černo Retro
Recepty, RybySuroviny
- kapr (a krev z něj)
- ocet
- mrkev
- celer
- petržel
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- pivo
- perník
- karamel
- citrónová kůra
- pikantní marmeláda
- švestková povidla
- ořechy (jádra)
Postup Vánoční kapr na černo Retro
Postup přípravy receptu
-
K této úpravě kapra zachytíme při zabíjení krev a kapra vypláchneme octem. Potom na kastrole udusíme kořenovou zeleninu, všechno koření, cibuli a přidáme krev z kapra, několik lžic piva a vaříme tak asi hodinu. Do odvaru pak vložíme na díly rozkrájeného kapra a vaříme asi 20-25 minut. Když je maso měkké, pozorně je vyjmeme, aby se nerozpadlo. Omáčku procedíme a zahustíme strouhaným perníkem, přidáme karamel upražený z několika kostek cukru, citrónovou kůru, trochu pikantní marmelády a švestkových povidel. Omáčku ještě povaříme a nakonec přidáme ořechová jádra. Připravíme ji den před podáváním. Podáváme s jemným knedlíkem.