Vánoční jablkový štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g 100% tuku
- 2 lžíce octa
- 4 lžíce studené vody
- 1 vejce na potření
- Náplň:
- 50 g rozinek
- 4 lžíce rumu
- 50 g lískových oříšků
- asi 6 jablek
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžička ml. skořice
- 100 g piškotů
Postup Vánoční jablkový štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, soli, nahrubo nastrouhaného tuku, octa, vody vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut odpočinout v chladničce.
Mezitím rozinky namočíme do rumu, oříšky umeleme najemno, jablka nastrouháme nahrubo, poté jablka smícháme s cukrem, skořicí, oříšky a rozinkami. Piškoty rozdrtíme válečkem.
Těsto rozválíme na plát, na okraji si vypíchneme pár hvězdiček na ozdobu. Do středu dáme polovinu piškotů, na ně náplň a zbylé piškoty. Okraje přehneme, potřeme vejcem a ozdobíme hvězdičkami a opět potřeme vejce. Pečeme asi 45 minut při 180°C.