Vánoční čaj - vařený
Recepty, ZavařeninySuroviny
- Suroviny
- 2 kg ovoce
- Čerstvé, mražené, z kompotu:
- hrušky
- jablka
- pomeranče
- mandarinka
- jahody
- borůvky
- rybíz
- švestky
- třešně
- višně
- meruňky
- broskve
- nektarinky
- jeřabiny
- brusinky
- citron i s kůrou
- 1 kg cukru krupice
- 1 sáček rozinek
- 200 ml rumu
- 1 lžička mleté skořice
- 5 celých hřebíčků
Postup Vánoční čaj - vařený
Postup přípravy receptu
-
Na tento čaj lze použít jakékoliv ovoce, tuzemské i dovozové, čerstvé, mražené i tvrdší kompotované. Důkladně omyté ovoce nakrájíme na malé drobné kousky, jablka a hrušky je lepší oloupat.
Citron nakrájíme celý i s důkladně umytou kůrou, a podobně i menší část kůry z pomeranče.
Pokud používáme ovoce z kompotu, šťávu slijeme a do čaje ji nedáváme. Veškeré nakrájené ovoce smícháme ve větším kastrole s kilem cukru, rumem, skořicí a hřebíčky. Přidáme sáček omytých rozinek. Vznikne nám směs, která nám časem pustí větší množství šťávy.
Vše necháme povařit asi 25 minut.
Po svaření ještě horké dáváme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut vzhůru nohama“.
Výborný ovocný čaj pak připravíme zalitím 2-3 lžiček čaje horkou vodou a necháme vyluhovat. Čaj vypijeme, ovoce sníme.