Vánočka z třeného kynutého těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 25 dkg cukr písek
- 5 špetek citronové kůry
- 1 špetka zázvoru
- 1 špetka muškátového květu
- 7 dkg droždí (1 lžíce cukru navíc)
- necelý 1/2 l mléka
- 1 máslo 25 dkg
- 1 lžička soli
- rozinky namočené v rumu
- mandle plátky - cca 10 dkg
- část do vánočky, část na posypání
- 1 vejce na potření
Postup Vánočka z třeného kynutého těsta
Postup přípravy receptu
-
V míse utřeme 3 žloutky a celé vejce s 25 dkg cukru - až zbělá, zamícháme kůru, zázvor a muškátový květ. Přidáme prosátou mouku a kvásek, připravený z části mléka, kvasnic a lžíce cukru. Ve zbytku mléka rozmícháme lžičku soli. To celé zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Babička tuhle vánočku zadělávala, než šla spát pozdě v noci a pekla ráno.
Do těsta, které zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme rozehřátou - trochu zchladlou - kostku másla (opět rukama, jinak to nejde, nenechte se odradit a hňácejte a hňácejte), rozinky a mandle, necháme pár minut odpočinout a můžeme plést. Toto množství je na dvě vánočky. Pletla jsem klasicky z devíti pramenů, pak je nutno upevnit špejlí a zase nechat na plechu kynout - možná hodinu? to záleží na tom, jak máte doma teplo:-)))
Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí a dáme péci. Dáme péci do trouby, předehřáté na 200 st., u horkovzdušné trouby možná o něco málo méně. Po zahnědnutí, to je asi po deseti minutách, teplo snížíme na 160 st., zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.