Vánočka z třeného kynutého těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1 vejce
3 žloutky
25 dkg cukr písek
5 špetek citronové kůry
1 špetka zázvoru
1 špetka muškátového květu
7 dkg droždí (1 lžíce cukru navíc)
necelý 1/2 l mléka
1 máslo 25 dkg
1 lžička soli
rozinky namočené v rumu
mandle plátky - cca 10 dkg
část do vánočky, část na posypání
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse utřeme 3 žloutky a celé vejce s 25 dkg cukru - až zbělá, zamícháme kůru, zázvor a muškátový květ. Přidáme prosátou mouku a kvásek, připravený z části mléka, kvasnic a lžíce cukru. Ve zbytku mléka rozmícháme lžičku soli. To celé zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.

  2. Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Babička tuhle vánočku zadělávala, než šla spát pozdě v noci a pekla ráno.

  3. Do těsta, které zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme rozehřátou - trochu zchladlou - kostku másla (opět rukama, jinak to nejde, nenechte se odradit a hňácejte a hňácejte), rozinky a mandle, necháme pár minut odpočinout a můžeme plést. Toto množství je na dvě vánočky. Pletla jsem klasicky z devíti pramenů, pak je nutno upevnit špejlí a zase nechat na plechu kynout - možná hodinu? to záleží na tom, jak máte doma teplo:-)))

  4. Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí a dáme péci. Dáme péci do trouby, předehřáté na 200 st., u horkovzdušné trouby možná o něco málo méně. Po zahnědnutí, to je asi po deseti minutách, teplo snížíme na 160 st., zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!