Tvarůžkový závin

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 listové těsto mrazené
300 g šunky
300 g dobrého uzeného špeku nebo prorostlejší anglické slaniny
3 balíčky olomouckých tvarůžků
3 vejce
větší pórek

Postup přípravy receptu

  1. Špek (anglickou slaninu) nakrájíme na kostičky, osmahneme na pánvi, pak na něj přidáme na kolečka pokrájený pórek a společně chvíli podusíme (ne dlouho, aby si pórek uchoval zelenou barvu). Dáme vychladit. Tvarůžky nakrájíme na malé kostičky a smícháme s vejci.

  2. Listové těsto rozpůlíme a vyválíme na plát o něco silnější než na jablkový závin. Těsto poklademe plátky šunky, pak směsí špeku a pórku a nakonec směsí tvarůžků a vajec. Stejně uděláme i druhý závin a pečeme je při 150 st. C asi 45 minut. Necháme vychladnout a podáváme. (Poznámka: Je výborný, ale od tvarůžků slanější. Proto vůbec nepoužíváme sůl.)

  3. Pokud použijete chlazené rozválené těsto (nejčastěji mívá hmotnost 275 g, kdežto mrazené nejběžněji 400 g), musíme snížit i množství ostatních ingrediencí nejméně o třetinu (správněji o trochu víc než třetinu). Byt to tvarůžkovou vůní neprovoní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!