Stromeček
Recepty, MoučníkySuroviny
- kynuté těsto (z 500 g hladké mouky viz Poznámka)
- rozpuštěné máslo
- holandské kakao
- moučkový cukr
Postup Stromeček
Postup přípravy receptu
-
Řádně vypracované a vykynuté těsto (použila jsem těsto podle receptu od Yanullky, které považuju za bezkonkurenční a tímto Janince děkuju, odkaz na rp. je v poznámce) rozdělíme na tři díly, propracujeme a necháme chvilku odpočinout a dokynout.
První díl těsta rozválíme na obdélník o vel cca 35x30 cm, (řídíme se velikostí plechu), položíme na plech s pečícím papírem, pomažeme pěknou vrstvou rozpuštěného másla, přes sítko poprášíme kakaem a moučkovým cukrem, přiklopíme druhou rozválenou třetinou těsta, opět pomažeme a poprášíme, přiklopíme třetí rozválenou částí těsta. Tu už necháme nasucho.
A teď jde do tuhého: Příborovým nožem si naznačíme obrys stromečku (smrček, jedlička, modřín.... to je fuk, upečete to, co se podaří s kmenem uprostřed). Obkrojíme, použila jsem kolečkový kráječ na pizzu. Rozdělíme na jednotlivé větve, ty pak stáčíme do vrtulek. Špičky jednotlivých větviček lehce přimáčkneme k papíru aby se neodmotávaly. Snažila jsem se nafotit postup, snad pomůže.
Na plechu necháme ještě nakynout, pak pomažeme rozpuštěným máslem a v troubě vyhřáté na 180°C upečeme dozlatova. Teplotu přizpůsobíme vlastní troubě.
Odkrojků se nebojte, upekla jsem je jako první a taky jako první zmizely.