Tvarohový nadýchaný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

dortová forma 26-28 cm
Těsto:
200 g hladké mouky
1 ČL prášku do pečiva
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce
nastrouhaná citronová kůra
75 g změklého másla
1 PL zakysané smetany nebo jogurtu
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce (žloutky a z bílků ušlehaný tuhý sníh)
100 ml mléka
1 PL citronové šťávy
ztužovač tvarohu (käsehilfe-Lidl) nebo 1/2 sáčku vanilkového pudinku

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Mouku přes síto prosejeme na pracovní desku, přidáme ostatní sypké suroviny a promísíme.

  2. Uděláme důlek, do kterého dáme vejce, zakysanou smetanu a změklé máslo.

  3. Rukama vypracujeme hladké vláčné těsto. Na hnětení těsta můžete použít domácí pekárnu nebo robota.

  4. Náplň:Do mísy dáme tvarohy, cukry, žloutky, citronovou šťávu, ztužovač tvarohu, mléko a vše dohladka ušleháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

  5. Dortovou formu vymažeme a vysypeme hladkou moukou.

  6. Těsto namačkáme na dno a vytáhneme po obvodu do 3 cm výše.

  7. Dno propícháme vidličkou, tvarohovou náplň na těsto nalijeme a povrch lžící uhladíme.

  8. Dortovou formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 60-70 minut na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!