Adventni kure s marmeladou z cerveneho zeli
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 6 kurecich kousku (pouzila jsem 5 dolnich stehen a 1 prso)
- na marinadu:
- 1 lzicka mlete cervene papriky
- 1 lzicka kari
- 1 lzice medu
- 2 lzice teriyaki omacky
- 1 prolisovany strouzek cesneku
- trocha nastrouhane kury z citronu (pouze vrchni zluta cast)
- trocha stavy z citronu
- 3 lzice olivoveho oleje
- sul
- pepr
- do pekacku:
- 1 vetsi prepuleny cesnek
- 1 cela skorice
- 1 cely badyan
- 2 hrebicky
- 1/2 citronu
- snitka rozmarynu
- 5 tenkych platku masla
- na marmeladu:
- 1/2 hlavky cerveneho zeli
- 1 cervena cibule
- 300 - 400 ml jablecneho dzusu
- 1 jablko
- 60 g tmaveho trtinoveho cukru
- kousek zazvoru
- 1 lzice rybizove marmelady
- sul
- kmin
- stava z 1/2 citronu
Postup Adventni kure s marmeladou z cerveneho zeli
Postup přípravy receptu
-
Ingredience na marinádu smícháme. Kuřecí kousky omyjeme, osušíme, ze všech stran pomažeme marinádou, naskládáme do pečící nádody, do které jsme narovnali plátky másla a necháme 1/2 hodiny při pokojové teplotě uležet.
Poté přidáme přepůlený česnek, skořici, badyán, rozmarýn a citron, do kterého jsme zapíchli hřebíčky. Skořici a badyán položíme na maso. Lehce podlijeme trochou vody a při 120°C pečeme přikryté 4 hodiny. Po uplynutí doby odkryjeme, skořici a badyán přendáme z masa přímo do výpeku, zvýšíme teplotu na 150°C a ještě 1 hodinu dopékáme. Poléváme výpekem.
Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, necháme na oleji zesklovatět, přidáme třtinový cukr a jemně zkaramelizujeme. Pak přidáme nakrájené zelí, nastrouhaný zázvor, nakrájené jablko, sůl, kmín, citronovou šťávu a zalijeme jablečným džusem. Za občasného míchání dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme jablečným džusem. Nakonec vmícháme rybízovou marmeládu a rozmixujeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.