Tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g polohrubé mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky (jemně mletá, ale není nutností)
1 lžička vrchovatá lžička holandského kakaa
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice nebo balení vanilkového cukru
125 g másla
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
70 g cukru krupice
1/2 lžíce solamylu (nebo vanilkového pudinku)
3-4 menší oloupaná jablka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme mléko a rum a spojíme je s moukou. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až vznikne hladké těsto, které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku na ztuhnutí.

  2. Dále připravíme náplň. Všechny suroviny mimo jablek pečlivě vymícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.

  3. Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a vložíme na něj náplň.

  4. Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 minut. Koláč necháme vychladnout a pak krájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!