Tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky (jemně mletá, ale není nutností)
- 1 lžička vrchovatá lžička holandského kakaa
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce cukru krupice nebo balení vanilkového cukru
- 125 g másla
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu
- 70 g cukru krupice
- 1/2 lžíce solamylu (nebo vanilkového pudinku)
- 3-4 menší oloupaná jablka
Postup Tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme mléko a rum a spojíme je s moukou. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až vznikne hladké těsto, které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku na ztuhnutí.
Dále připravíme náplň. Všechny suroviny mimo jablek pečlivě vymícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.
Dvě třetiny těsta vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a vložíme na něj náplň.
Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 minut. Koláč necháme vychladnout a pak krájíme.