Trhané vepřové po česku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vařené ovarové koleno (případně můžete použít i jiný kus vepřového masa, krkovici v celku apod., může se samozřejmě připravit i z masa syrového)
1 větší cibule
4 stroužky česneku
koření dle chuti - pepř, kmín, troška papriky sladké, chilli (já jsem použila kořenící směs s názvem Čuník na pivu. Obsahuje pivní extrakt, česnek, cibuli, papriku, kmín, rajčatový prášek, pepř, karamel a tymián... je skvělé)
300 ml černého piva
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kůži na koleni nakrájíme do mřížky, celé ho jemně osolíme (už je vařené v osolené vodě), okořeníme. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a vložíme do pekáče. Já jsem použila na tuto úpravu pomalý hrnec, který je bezva pomocník. Na cibuli s česnekem položíme koleno kůží nahoru, podlijeme pivem, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st.C. Necháme péct hodinu a půl. Pokud je maso syrové, pečeme při teplotě cca 150 st.C asi 4 hodiny.

  2. Poté odklopíme, zkusíme, zda je maso už dobře podušené a měkké tak, že jdou lehce vidličkou oddělovat vlákna. Pokud ne, ještě pečeme dál. V případě, že je měkké, vyjmeme ho na prkénko a dvěma vidličkami ho co nejvíce roztrháme na vlákna, případně posekáme. Vložíme zpět do pekáče, promícháme s výpekem, případně podlijeme trochou vody a již odkryté dopečeme. Trhaným masem můžeme plnit bagety, sendviče, burgery nebo dát mezi dva chleby. Doplníme, čím máme rádi... hořčicí, křenem, kyselou okurkou...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!