Tradiční francouzská polévka Vichyssoise
Recepty, PolévkySuroviny
- 4 pórky
- 2 větší brambory
- 60 g másla
- 1,25 l domácího zeleninového (nebo kuřecího) vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pažitka
Postup Tradiční francouzská polévka Vichyssoise
Postup přípravy receptu
-
Z pórků použijeme jenom světlou část, kterou nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a kolečka pórku na něm orestujeme do sklovata. Neměly by zhnědnout. Přidáme brambory, promícháme a zalijeme vývarem. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a prováříme 45 minut.
Směs necháme prochladnout, rozmixujeme do hladkého krému a necháme dále chladnout. Když polévka dosáhne pokojové teploty, přimícháme smetanu. Po úplném zchladnutí teprve dochutíme solí (horké bychom snadno přesolili) a podáváme studené, sypané čerstvou pažitkou (Na fotkách není, dnes jsem měla jen petrželku, bohužel).