Tradiční francouzská polévka Vichyssoise

Recepty, Polévky

Suroviny

4 pórky
2 větší brambory
60 g másla
1,25 l domácího zeleninového (nebo kuřecího) vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Z pórků použijeme jenom světlou část, kterou nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a kolečka pórku na něm orestujeme do sklovata. Neměly by zhnědnout. Přidáme brambory, promícháme a zalijeme vývarem. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a prováříme 45 minut.

  2. Směs necháme prochladnout, rozmixujeme do hladkého krému a necháme dále chladnout. Když polévka dosáhne pokojové teploty, přimícháme smetanu. Po úplném zchladnutí teprve dochutíme solí (horké bychom snadno přesolili) a podáváme studené, sypané čerstvou pažitkou (Na fotkách není, dnes jsem měla jen petrželku, bohužel).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!