Toustová skládanka

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

5 plátků toustového tmavého chleba (nebo tmavý slunečnicový atd je vhodný spíš hranatý tvar a čerstvý měkký chleba)
150 g francouzské paštiky (nebo jiné jemné)
1 lučina
1 pomazánkové máslo (může být i ochucené)
1 pikantní pomazánka (jakákoli našlehaná-třeba koupená)
mletá sladká paprika
100 g trvanlivého salámu (např. Vysočina)
100 g plátkového sýra
Pepř
nasekaná nať mladé cibulky
pražené piniové oříšky nebo látky mandlí
sezamové semínko atd
Pozn.:(Množství, suroviny a vzájemné míchání berte pouze jako informativní – záleží, jaký chléb použijete, jaké pomazánky koupíte a pokud nějaká pomazánka zůstane – uschováte v ledničce na jindy. Různě barevné pomazánky udělají pěkný řez a pikantní tomu zase dají chuť. Paštiku bych ale zachovala. Trochu pomazánky si necháme na druhý den na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Pomazánka 1: paštiku vyšleháme s Lučinou.

  2. Pomazánka 2: pomazánkové máslo vyšleháme s pikantní pomazánkou a můžeme přidat trochu mleté sladké papriky a pepř.

  3. Plátky potíráme např:. pomazánka 2, poklademe salám, potřeme opět pom.2.

  4. Další vrstva pom.1, plátky sýra, pom.1 a vrstvíme, dokud máme plátkový chléb.

  5. Celý bochník zabalíme do alobalu, zatížíme a dáme přes noc do ledničky, aby se vše pěkně spojilo (zatížila jsem miskou s vodou).

  6. Druhý den rozbalíme a potřeme zbylou pomazánkou, nebo paštikou. Posypeme cibulkou a nějakými oříšky, semínky atd. a krájíme na tenké plátky asi 1cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!