Topinky s václavkovou směsí
Recepty, HoubySuroviny
- 250 g pokrájených václavek, krátce spařených v osolené vroucí vodě
- olej
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g moravské slaniny nebo anglické...
- sůl nebo sojová omáčka
- pepř mletý
- drcený kmín
- tymián nebo majoránka, dle chuti
- 120 g rajského protlaku nebo plechovka krájených loupaných rajčat
- vývar dle potřeby, při použití protlaku
- krajíčky staršího chleba, nebo toustový chléb
Postup Topinky s václavkovou směsí
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou velkou cibuli (nebo dvě menší). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme.
Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba, podléváme minimálním množstvím vývaru.
Pokud jsme použili kyselejší protlak, můžeme přidat i nepatrně cukru. Nakonec můžeme ještě dochutit kořením, česnekem, solí nebo sojovou omáčkou.
Do směsi můžeme přidat pro obměnu pokrájenou papriku nebo chilli papričku. Pokud chceme směs bezmasou, vynecháme slaninu a naopak, pokud chceme směs masitější, uděláme základ nejen z cibule, ale přidáme osmažit i cca 200 gramů mletého masa.
Na rozpáleném oleji nebo sádle osmažíme topinky, které můžeme potřít česnekem, případně si opečeme tousty a na ty nandáme václavkovou směs, kterou můžeme doplnit ještě strouhaným křenem, nebo posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.