Topinky s václavkovou směsí

Recepty, Houby

Suroviny

250 g pokrájených václavek, krátce spařených v osolené vroucí vodě
olej
1 velká cibule
3 stroužky česneku
80 g moravské slaniny nebo anglické...
sůl nebo sojová omáčka
pepř mletý
drcený kmín
tymián nebo majoránka, dle chuti
120 g rajského protlaku nebo plechovka krájených loupaných rajčat
vývar dle potřeby, při použití protlaku
krajíčky staršího chleba, nebo toustový chléb

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou velkou cibuli (nebo dvě menší). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme.

  2. Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba, podléváme minimálním množstvím vývaru.

  3. Pokud jsme použili kyselejší protlak, můžeme přidat i nepatrně cukru. Nakonec můžeme ještě dochutit kořením, česnekem, solí nebo sojovou omáčkou.

  4. Do směsi můžeme přidat pro obměnu pokrájenou papriku nebo chilli papričku. Pokud chceme směs bezmasou, vynecháme slaninu a naopak, pokud chceme směs masitější, uděláme základ nejen z cibule, ale přidáme osmažit i cca 200 gramů mletého masa.

  5. Na rozpáleném oleji nebo sádle osmažíme topinky, které můžeme potřít česnekem, případně si opečeme tousty a na ty nandáme václavkovou směs, kterou můžeme doplnit ještě strouhaným křenem, nebo posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!