Tofu makhani
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 450 g tofu natural
- Marináda:
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
- 2 lžíce pálivé červené papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- Omáčka:
- 4 lžíce oleje nebo rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 1 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky kayenského pepře
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- šťáva z jedné limetky
- 400 g drcených rajčat v konzervě(např. Valfruta)
- 400 g kvalitního rajčatového protlaku
- 500 ml zeleninového vývaru (či stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem)
- 250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. AlproSoya, Provamel, Oatly)
- 3 vrchovaté lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
- čerstvý koriandr
Postup Tofu makhani
Postup přípravy receptu
-
Jednoduchá (Britsko-)Indická kořeněná rajčatová omáčka s tofu a koriandrem. Skvělé k rýži či indickému chlebu, např. česnekovému Naanu.
Tofu rozkrojte podélně na dva plátky, zabalte je do utěrky, zatižte něčím těžkým a nechte nejméně půl hodiny lisovat (čím déle, tím lépe). Všechny ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě, tofu nakrájejte na malé kostičky a vložte do marinády.
Nechte co nejdéle (nejméně však dvě hodiny) uležet v lednici, ideálně přes noc. Můžete použít i nemarinované tofu, které jste jen na sucho opražili na pánvi, výsledek však bude méně chuťově výrazný.
Když je tofu marinované, v hrnci zahřejte olej a opékejte na něm asi 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli.
Poté přidejte koření, pár sekund osmahněte a následně vmíchejte tofu (bez marinády), sůl, limetkovou šťávu a drcený česnek.
Opékejte na středním plameni asi 10 minut. Vlijte rajčatový protlak, drcená rajčata a vývar, přikryjte poklcí a na mírném plameni vařte asi 30 minut.
Sundejte z ohně a vmíchejte rostlinnou smetanu a sojanézu.
Navrstvěte na basmati rýži, posypte bohatě čerstvým koriandrem a podávejte.