Tofu makhani

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

450 g tofu natural
Marináda:
1 hrnek zeleninového vývaru
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
2 lžíce pálivé červené papriky
1 lžíce olivového oleje
Omáčka:
4 lžíce oleje nebo rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 větší cibule
5 stroužků česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1/4 lžičky kayenského pepře
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého koriandru
šťáva z jedné limetky
400 g drcených rajčat v konzervě(např. Valfruta)
400 g kvalitního rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru (či stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem)
250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. AlproSoya, Provamel, Oatly)
3 vrchovaté lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Jednoduchá (Britsko-)Indická kořeněná rajčatová omáčka s tofu a koriandrem. Skvělé k rýži či indickému chlebu, např. česnekovému Naanu.

  2. Tofu rozkrojte podélně na dva plátky, zabalte je do utěrky, zatižte něčím těžkým a nechte nejméně půl hodiny lisovat (čím déle, tím lépe). Všechny ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě, tofu nakrájejte na malé kostičky a vložte do marinády.

  3. Nechte co nejdéle (nejméně však dvě hodiny) uležet v lednici, ideálně přes noc. Můžete použít i nemarinované tofu, které jste jen na sucho opražili na pánvi, výsledek však bude méně chuťově výrazný.

  4. Když je tofu marinované, v hrnci zahřejte olej a opékejte na něm asi 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli.

  5. Poté přidejte koření, pár sekund osmahněte a následně vmíchejte tofu (bez marinády), sůl, limetkovou šťávu a drcený česnek.

  6. Opékejte na středním plameni asi 10 minut. Vlijte rajčatový protlak, drcená rajčata a vývar, přikryjte poklcí a na mírném plameni vařte asi 30 minut.

  7. Sundejte z ohně a vmíchejte rostlinnou smetanu a sojanézu.

  8. Navrstvěte na basmati rýži, posypte bohatě čerstvým koriandrem a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!