Telecí pečeně s bylinkami
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Asi 1 kg telecího masa (karé nebo kotletky v celku)
- máslo
- olivový olej
- sůl
- trochu čerstvě mletého pepře
- 1 malý stroužek česneku
- tymián
- rozmarýn
- listová petrželka - ideálně čerstvá, v nouzi mražená nebo sušená
- 1 dl bílého suchého vína
Postup Telecí pečeně s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Maso otřeme vlhkou utěrkou, osolíme, mírně opepříme a na směsi másla a oleje opečeme ze všech stran pěkně dočervena. Přendáme do pekáčku (já jsem pekla v remosce), tuk po opékání zalijeme vínem a odvaříme přípečky.
Maso lehce potřeme rozmačkaným česnekem - nesmí ho být moc, jen aby trošku maso ovoněl.
Posypeme bylinkami, podlijeme směsí z opékání a pečeme nejdříve přikryté při 180 °C 1-1,5 hodiny, pak odkryjeme a při 200 °C dopečeme na barvu. Průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podlijeme vodou, ale v remosce to nebylo potřeba.
Podávala jsem horké s pečenými bramborami (můžete je přidat k masu v polovině pečení) a přírodně dušenou mrkví (mrkev, máslo, sůl).