Sýrová zapečená vejce
Recepty, OstatníSuroviny
- 150 g anglické slaniny
- 2 hrsti lístků špenátu
- 250 g tvrdého sýra
- 6-8 vajec
- Na zálivku:
- 2 zakysané smetany
- lžíce plnotučné hořčice
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
Postup Sýrová zapečená vejce
Postup přípravy receptu
-
Na plátky anglickou slaninu rozložíme na dno zapékací misky a opečeme.
Na ni dáme plátky sýra (větší část sýra si necháme na posypání). Na sýr rozklepneme vejce tak, aby žloutky zůstaly neporušeny. Osolíme a opepříme. Vše zlehka posypeme sýrem (já měla eidam i parmazám). To poklademe natrhanými lístky špenátu a zalijeme zálivkou připravenou ze smetany, lžíce hořčice, mleté papriky a soli. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem.
Mísu vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme tak dlouho, až povrch zezlátne. Chvilku necháme odstát (vstřebat tekutinu) a krájíme na čtverce.
Podáváme s vařeným bramborem a hlávkovým salátem.
P.S. Já podávám hlávkový salát tak, že zálivku dám do mističky, salát bez zálivky, pouze posypaný špekem do druhé mističky a strávník si listy namáčí do zálivky až při konzumaci. Takto salát uchovám pod fólií v ledničce i do druhého dne a je pořád jako čerstvý. Nemáme rádi salát, který je potopený v zálivce a po chvíli je z něho hadr.