Sýrová pomazánka se schwarzwaldskou šunkou

Recepty, Pomazánky

Suroviny

3 ks žervé nebo 3 lučiny či domácí lučina-recept přidám
4 dkg změklého másla
3-4 plátky Goudy
4 plátky uzeného Eidamu
1 dobře roztíratelný tavený sýr nebo 3 trojúhelníčky Veselé krávy
3-4 plátky schwarzwaldské šunky
1-2 lžičky plnotučné hořčice (dávám dvě)
sůl - koření do bylinkového másla je slané, je-li třeba přisolit, raději touto směsí
1 lahůdková cibulka - zelená část
1/2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička koření do bylinkového másla
pepř podle chuti
Domácí Lučina:
2 velké jogurty Hollandia nebo jiné velké smetanové
1 šlehačka nebo zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Sýry nakrájíme na drobno, šunku také na malé kousky, právě tak nať z cibulky. Ostatní suroviny dáme do misky a dobře vyšleháme ručním šlehačem. Přidáme nakrájené suroviny a ještě mírně prošleháme. Necháme v lednici uležet 2-3 hodiny. Zdobit můžeme nasekanou cibulkovou natí či pažitkou, barevnou paprikou, ředkvičkami a podobně.

  2. Domácí lučina: do misky vyklopíme jogurty, přidáme celou šlehačku nebo zakysanou smetanu a řádně promícháme. Nesolíme!

  3. Připravíme hustou utěrku, střední hrnec s dvěma ušima, větší gumičku. Utěrku položíme přes hrnec, cípy 2+2 zamotáme k uším a pod (rantl) okraj hrnce navlečeme gumičku. Utěrku nepatrně povolíme a pomocí stěrky přendáme hmotu na prostředek utěrky. Přiklopíme pokličkou a necháme 20-24 hodin v lednici vykapat. Tekutinu z misky vyliji. Lučinu zpracuji buď na slano nebo sladko či na obojí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!