Sýrová pomazánka se schwarzwaldskou šunkou
Recepty, PomazánkySuroviny
- 3 ks žervé nebo 3 lučiny či domácí lučina-recept přidám
- 4 dkg změklého másla
- 3-4 plátky Goudy
- 4 plátky uzeného Eidamu
- 1 dobře roztíratelný tavený sýr nebo 3 trojúhelníčky Veselé krávy
- 3-4 plátky schwarzwaldské šunky
- 1-2 lžičky plnotučné hořčice (dávám dvě)
- sůl - koření do bylinkového másla je slané, je-li třeba přisolit, raději touto směsí
- 1 lahůdková cibulka - zelená část
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička koření do bylinkového másla
- pepř podle chuti
- Domácí Lučina:
- 2 velké jogurty Hollandia nebo jiné velké smetanové
- 1 šlehačka nebo zakysaná smetana
Postup Sýrová pomazánka se schwarzwaldskou šunkou
Postup přípravy receptu
-
Sýry nakrájíme na drobno, šunku také na malé kousky, právě tak nať z cibulky. Ostatní suroviny dáme do misky a dobře vyšleháme ručním šlehačem. Přidáme nakrájené suroviny a ještě mírně prošleháme. Necháme v lednici uležet 2-3 hodiny. Zdobit můžeme nasekanou cibulkovou natí či pažitkou, barevnou paprikou, ředkvičkami a podobně.
Domácí lučina: do misky vyklopíme jogurty, přidáme celou šlehačku nebo zakysanou smetanu a řádně promícháme. Nesolíme!
Připravíme hustou utěrku, střední hrnec s dvěma ušima, větší gumičku. Utěrku položíme přes hrnec, cípy 2+2 zamotáme k uším a pod (rantl) okraj hrnce navlečeme gumičku. Utěrku nepatrně povolíme a pomocí stěrky přendáme hmotu na prostředek utěrky. Přiklopíme pokličkou a necháme 20-24 hodin v lednici vykapat. Tekutinu z misky vyliji. Lučinu zpracuji buď na slano nebo sladko či na obojí.