Svěží dort s jablečno - nektarinkovou směsí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
2 vejce
100 g celozrnné mouky (polohrubé mouky)
100 g třtinového cukru
4 PL horké vody
4 PL oleje
špetka soli
1 lžička jedlé sody (prášku do pečiva)
2 PL sypké Caro kávy (kakaa)
máslo a mouka na vysypání formy
Na ovocnou směs:
4 -5 jablek
3 -4 nektarinky
2- 3 PL třtinového cukru
skořice
300 ml vody
1,5 banánového pudingu
Na krém:
1 smetana na šlehání (250 ml)
1 bílý jogurt
1,5 balíčku smetafixu (nebo jiný ztužovač šlehačky)
(může být i 20 g želatiny na vaječnou tlačenku)
cukr dle chuti
50 g nastrouhané hořké čokolády na zdobení
1 nektarinka na zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme postupně horkou vodu, olej a nakonec vsypeme celozrnnou (polohrubou) mouku se sodou, smíchanou se sypkou Caro kávou (nebo kakaem).

  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů, cca 40 minut, dál zkoušíme špejlí. Vychladlý korpus, pokud vyběhne, seřízneme tak, aby horní vrstva korpusu byla rovná a mohli jsme nahoru nanést ovocnou směs.

  3. Mezitím, než se nám upeče korpus, připravíme ovocnou směs. Jablka oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Nektarinky zbavíme slupky, jádra a také pokrájíme na kousky. Zalijeme polovinou vody (150 ml) a vaříme doměkka. Pak přidáme třtinový cukr, skořici a dusíme doměkka.

  4. Ve zbylé vodě (150 ml) rozmícháme banánový puding a krátce povaříme s ovocem. Ovocnou směs nalijeme na korpus. Umícháme šlehačku se ztužovačem a natřeme na ovocnou směs. Dáme přes noc do lednice.

  5. Druhý den zdobíme nastrouhanou čokoládou a nektarinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!