Svěží dort s jablečno - nektarinkovou směsí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 2 vejce
- 100 g celozrnné mouky (polohrubé mouky)
- 100 g třtinového cukru
- 4 PL horké vody
- 4 PL oleje
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody (prášku do pečiva)
- 2 PL sypké Caro kávy (kakaa)
- máslo a mouka na vysypání formy
- Na ovocnou směs:
- 4 -5 jablek
- 3 -4 nektarinky
- 2- 3 PL třtinového cukru
- skořice
- 300 ml vody
- 1,5 banánového pudingu
- Na krém:
- 1 smetana na šlehání (250 ml)
- 1 bílý jogurt
- 1,5 balíčku smetafixu (nebo jiný ztužovač šlehačky)
- (může být i 20 g želatiny na vaječnou tlačenku)
- cukr dle chuti
- 50 g nastrouhané hořké čokolády na zdobení
- 1 nektarinka na zdobení
Postup Svěží dort s jablečno - nektarinkovou směsí
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme postupně horkou vodu, olej a nakonec vsypeme celozrnnou (polohrubou) mouku se sodou, smíchanou se sypkou Caro kávou (nebo kakaem).
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů, cca 40 minut, dál zkoušíme špejlí. Vychladlý korpus, pokud vyběhne, seřízneme tak, aby horní vrstva korpusu byla rovná a mohli jsme nahoru nanést ovocnou směs.
Mezitím, než se nám upeče korpus, připravíme ovocnou směs. Jablka oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Nektarinky zbavíme slupky, jádra a také pokrájíme na kousky. Zalijeme polovinou vody (150 ml) a vaříme doměkka. Pak přidáme třtinový cukr, skořici a dusíme doměkka.
Ve zbylé vodě (150 ml) rozmícháme banánový puding a krátce povaříme s ovocem. Ovocnou směs nalijeme na korpus. Umícháme šlehačku se ztužovačem a natřeme na ovocnou směs. Dáme přes noc do lednice.
Druhý den zdobíme nastrouhanou čokoládou a nektarinkami.