Svěženky na vidličku
Recepty, MoučníkySuroviny
- PIŠKOT:
- 1 bílek
- 1 KL studená voda
- 1 žloutek
- 50 g cukr mletý
- 40 g mouka polohrubá (hladká)
- PUNČOVINA:
- piškotový korpus nebo drobečky (ořezy, prořezy, zlomky, nepodarky nebo i pro tento účel upečený piškot)
- krém nebo zbytky náplní, polev čokoládových i ledových
- rum
- zavařenina (džem, marmeláda, sirup)
- ořechy (oříšky, buráky, kokosy...)
- zavařenina
- šlehačka
- čokoláda na ozdobu
Postup Svěženky na vidličku
Postup přípravy receptu
-
Podle velikosti plechu připravíme těsto ze 4 až 6 dávek (drobečků není nikdy dost). Z bílků a vody ušleháme sníh a vmícháme postupně žloutky, cukr, mouku. Těsto natáhneme v tenké vrstvě na papír a upečeme při 220-240°C (7-8 minut).
Podle vlastní chuti v míse spojíme suroviny na punčovinu. Hmotu necháme chvíli odpočinout - drobečky by neměly být suché.
Dva pláty spojíme zavařeninou, vložíme do hlubokého plechu, nebo tvořítka (kapslu), potřeme znovu zavařeninou, navršíme punčovinu a srovnáme ji do roviny.
Po krátkém odležení (vychlazení) můžeme krájet mokrým nožem na kostky které před podáváním dekorujeme šlehačkou, příp. i strouhanou či litou čokoládou.",