Švestík
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 75 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (ne vanilínového)
- 125 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- Na náplň:
- 250 ml mléka
- sáček vanilkového pudinku Dr. Oetker nebo Zlatý klas (ten je lepší)
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml smetany 33% ke šlehání
- 3 vejce
- cca 400 g vypeckovaných zralých a pevných švestek
Postup Švestík
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s kypřícím práškem a cukrem, přidáme ostatní suroviny a v robotu nebo ručně vymícháme hladké, nelepivé těsto.
Vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice.
Těsto bude odpočívat, my nee. My si připravíme náplň...
Omyté a vypeckovavé švestky překrájíme na čtvrtiny. Jakože půlky ještě napůl:-)))
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém.
Ve smetaně rozšleháme vejcata a směs promícháme s teplým pudinkem. Již nevaříme.
Koláčovou formu lehce vymažeme máslem a rozválené a odpočaté těsto vyložíme do ní. Zvedneme okraje, sobě sebevědomí:-) Když nám to nejde válečkem, těsto jednoduše rozťapkáme prstíkama.. jde to dobře:-)
Na těsto vlijeme částečně vychladlý krém a na povrch klademe švestíky.
Pečeme zvolna cca 45 až 50 minut při teplotě 150 st.