Švédský jablečný koláč äppelkaka

Recepty, Moučníky

Suroviny

210 g prosáté hladké mouky
3,5 lžičky prášku do pečiva
115 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
130 g studeného nesoleného másla
1 větší vejce lehce našlehané vidličkou
4-5 sladkých jablek záleží na jejich velikosti
1 lžičku mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamonu

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si formu na koláč o průměru 30 cm a lehce ji vymastěte kousíčkem másla včetně okrajů. Dejte rozehřát troubu na 200°C. Smíchejte sypké suroviny a prosijte do zadělávací mísy.

  2. Studené máslo si nechte částečně v obalu a nastrouhejte ho do suché moučné směsi (použijte k tomu velká oka na struhadle). Za normálu kuchařinky máslo krájí na kostky a pak prsty dál ještě rozmělňují - mně to přijde pracnější, a tak to dělám jinak. Nastrouhané studené máslo se velmi snadno zapracuje do mouky a následně i rychleji vznikne těsto. Máslo prsty spojte se suchou směsí, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Hněťte rukama cca 2 minutky a vytvořte si z těsta kouli.

  3. Zhruba 1/3 těsta oddělte a dejte stranou do lednice. Zbylé těsto prsty rozprostřete na dno formy a tak do poloviny okrajů (já to udělala na celou výšku okraje a to byla chybka, ale člověk se stále učí, že?). Hezky se s těstem pracuje a tvaruje, je vláčné a když se vám někde udělá trhlinka, tak ji velmi snadno překryjete drobkem těsta. Dejte formu s těstem odpočinout na pár minut do lednice.

  4. Mezitím si omyjte jablka a nastrouhejte na straně struhadla s velkými oky. Pokud budete používat koření (ale zkuste to tentokrát vydržet bez něj), tak ho do nastrouhané směsi vmíchejte teď. Pokud jsou vaše jablka kyselá a nebo chuťově nevýrazná, tak je posypte troškou cukru (funguje jak třtinový, tak i třeba vanilkový).

  5. Přendejte nastrouhaná jablka do cedníku nad misku, malinko vyždímejte a nechte lehce okapat (z misky se pak šťáva dá krásně vypít, je to velmi osvěžující a navíc zdravé).

  6. Z lednice vyndejte oddělenou 1/3 těsta a položte na mírně pomoučněný pečící papír (lesklou stranou nahoru a překryjte dalším kouskem pečícího papíru (tentokrát lesklou stranou dolů) a válečkem opatrně vyválejte do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti vaší pečící formy.

  7. Vyndejte z lednice připravené těsto ve formě, vyklopte na něj lehce vyždímaná nastrouhaná jablka a rukama rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy. Ale pozor! Jablka nedávejte až úplně ke krajům, neb tam teď ještě přijde vrchní plát těsta, kterým jablka uzavřete uvnitř koláče.

  8. Vyválený tenký plát těsta přesuňte i s horním pečícím papírem na jablkovou náplň, opatrně ho sloupněte a prsty spojte okraj těsta ve formě s tím okrajem z horního plátu těsta. A je to! Teď koláč bez jakéhokoliv potírání vodou či vejcem prostě dejte péct na střední příčku trouby na cca 25 minut. Nádherně to během pečení voní, jablka s máslem jsou delikátní záležitost, pokud se takto zahřejí!

  9. Až koláč vychladne, tak ho celý zlehka pocukrujte moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a servírujte, nejlépe ještě vlažný. Švédský jablečný koláč äppelkaka se tradičně podává s kopečkem vanilkové zmrzliny anebo ještě lépe s vanilkovým krémem. Je to čistě na vás, zda tuto tradici dodržíte, ale já vám ji s klidným svědomím mohu jen a jen doporučit! Budete mile překvapeni, jak je koláčový korpus vláčný, vůbec není suchý a drobivý jako u mnoha obdobných jablečných koláčů, které jsem už vyzkoušela.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!