Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Recepty, PolévkySuroviny
- Na vývar:
- kachní droby (žaludek, játra, srdíčko) a krk
- 6 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 cibule i se slupkou
- kořenová zelenina
- zelený hrášek
- pár růžiček květáku
- sůl
- Na játrové knedlíčky:
- hotová játrová zavářka (nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
- 2 stroužky česneku
- sušená majoránka
- vejce
- strouhanka
- pepř
- sůl
- Na žemlové knedlíčky:
- 2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- petrželka
- kousek másla (cca 0,5cm)
- sůl
- Dále:
- širší domácí těstoviny
- 100 ml smetany
- 1 žloutek
- špetka muškátového oříšku
- 2-3 PL hladké mouky
- máslo
Postup Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme.
Osolíme a dáme vařit.
Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar.
Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku.
Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě.
Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou.
Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.