Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

Na vývar:
kachní droby (žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl
Na játrové knedlíčky:
hotová játrová zavářka (nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř
sůl
Na žemlové knedlíčky:
2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl
Dále:
širší domácí těstoviny
100 ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3 PL hladké mouky
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme.

  2. Osolíme a dáme vařit.

  3. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar.

  4. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku.

  5. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.

  6. Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě.

  7. Taktéž těstoviny předem uvaříme.

  8. Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.

  9. Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.

  10. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.

  11. Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.

  12. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou.

  13. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!