Sushi doma

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 kg japonské rýže (přirozeně po uvaření lepí)
10 archů sušené řasy nori
1 tuba křenu wasabi
1 sáček sushi rýže
1 sáček nakládaného zázvoru
japonská sojová omáčka (např. Kikkoman)
sezamová semínka
1 okurka
krabí tyčinky
losos
avokádo atd.

Postup přípravy receptu

  1. Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme.

  2. Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým sushi octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.

  3. Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prsty, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.

  4. Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájeného lososa nebo krabími tyčinkami apod.

  5. Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.

  6. Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori. Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.

  7. Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky.

  8. Dáme na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější ! Zajídáme nakládaným zázvorem, aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!