Štrúdl, závin z vína nebo mléka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 800 g (1 kg) hladká mouka 00
- 500 g (600 g) 100% tuk
- 3 vejce (3 vejce)
- 200 ml (250 ml) bílého vína, NEBO!!! mléka
- Sůl
- Náplň na 1ks:
- Strouhanka 2 PL
- Jablka asi 1/4 kg
- Rozinky
- Cukr písek 2-3 PL
- Skořice 1 KL
- Ořechy sekané
Postup Štrúdl, závin z vína nebo mléka
Postup přípravy receptu
-
Do osáté mouky na vále nastrouháme přes velkou slzu studený tuk. Prsty prohodíme (zlehka obalíme tuk v mouce). Do směsi vyklepneme studená vejce a velkým nožem je zapracujeme. Postupně přiléváme studenou tekutinu a až posléze těsto rychle zpracujeme na vále rukama.
Těsto uložíme do chladu a připravíme si jablka na náplň. Omytá můžeme okrájet a nastrouhat na velké slze, či nakrájet na kostičky. Můžeme je trošku podlábit a slít uvolněný mošt.
Těsto rozdělíme na 6 (8) ks a rozválíme na pomoučeném vále.
Pláty naplníme, zavineme přes sebe (spoje napřed potřeme vodou) a upečeme na suchém plechu při 200°C. Poznámka: Těsto není třeba hníst úplně dohladka… Kousky tuku v těstě nejsou na škodu a takové těsto více listuje“ Tento štrúdl se NEroluje!!! Na střed pásu těsta se dá náplň a kraje se přehnou přes sebe. Tím se předejde srazku (brousku) který se vytvoří, když těsto zavinete s náplní dohromady. Závin par excellence je z kompotových broskví (meruňek) s marcipánovou vložkou.