Dort srdce s růžemi

Recepty, Dorty

Suroviny

5 vajec
180 g cukru krupice
200g polohrubé mouky
5 polévkových lžic oleje
Špetka soli
pár kapek vanilkové esence
Krém hrk hrk:
3/4 šťávy z kompotu
1 šlehačka 33 %
1,5 vanilkový pudink Dr.Oetker bez vaření Olé
1 ztužovač šlehačky
Na krém:
kostka kvalitního másla
1 vanilkový pudinkový prášek
300 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce vaječného koňaku
1 velký broskvový kompot
cca 40 dkg smartflexu na potah
2x smartflex velikosti tenisáku na ozdoby
potravinářské barvivo
rum (alkohol na lepení)

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháme po částech cukr. Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.

  2. Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.

  3. Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.

  4. Těsto naneseme rovnoměrně do formy. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.

  5. Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo. Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet/uzrát do druhého dne.

  6. Hrh hrk krém: Do mísy nalijeme 3/4 šťávy z kompotu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného krému.

  7. Máslový krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink se lžící koňaku.

  8. Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola. Pomocí nitě, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.

  9. Máslovým krémem uděláme podél kraje srdce mantinel, aby hrk krém nepřišel do kontaktu s potahovkou a nerozpouštěl ji.

  10. Spodní placku mezi mantinely namažeme krémem, poklademe jemně pokrájenými broskvemi. Příklopnou část pomažeme džemem, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe. Další patro znovu nakrémujeme (mantinel a doprostřed hrk), poklademe broskvemi, potřeme opět příklopku džemem a zkompletujeme.

  11. Nožem lehce ořežeme horní hrany srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme pomocí zdobícího sáčku v proužcích máslový krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne. Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.

  12. Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla a vypracujeme. Když potahovka zvláční, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort. Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší.

  13. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.

  14. Nabarvíme si hmotu velikosti tenisáku na červeno a zeleno. Pomocí silikonové formičky si vytvoříme zdobení. Natlačujeme do reliéfů,zahlazujeme příborovým nožem. Potom opatrně vyjmeme a pomocí alkoholu lepíme dle fantazie na dort.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!