Střecha s mandarinkami a jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Světlý piškot:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 160 g polohrubé mouky
- Tmavý piškot:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaového prášku
- polohrubé mouky tolik, aby s kakaem dohromady bylo 160 g
- Krém:
- 400 g másla
- 3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 30 g ztuženého tuku
- 1 malá plechovka mandarinek
- 1 plechovka jahod
- rum
Postup Střecha s mandarinkami a jahodami
Postup přípravy receptu
-
Bílky s oběma cukry ušleháme do tuha. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Mouku lehce vmícháme vařečkou. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C asi 8 minut). Hnědý piškot vyrobíme stejně, prosáté kakao vmícháme do mouky.
Krém: z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, vmícháme do ní vanilkový cukr a ztužený tuk. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících vešleháme moučnou kaši. Krém rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme pokrájené scezené mandarinky, do druhé jahody.
Oba piškotové pláty rozkrojíme podélně na poloviny. Jeden světlý pruh pokropíme šťávou z jahodového kompotu a potřeme polovinou jahodového krému.
Přiložíme hnědý pruh, pokropíme šťávou z mandarinkového kompotu a potřeme polovinou mandarinkového krému.
Přiložíme druhý světlý pruh, pokropíme a potřeme zbytkem jahodového krému.
Nakonec nahoru položíme zbývající hnědý pruh piškotu. Přitlačíme a dáme pořádně ztuhnout do ledničky. Pro dospělé můžeme část kompotové šťávy nahradit rumem.
Ztuhlý moučník rozpůlíme po úhlopříčce (řez spojuje jednu horní hranu s protější dolní hranou). Vzniklé části složíme do střechy, slepíme je zbývajícím krémem.
Znovu necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou.