Sterilovaná zeleninová směs pod maso, do masových směsí...

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg rajčat - oloupaných nebo podušených a propasírovaných na pyré
1 kg oloupané cibule
1 kg očištěné papriky - barevná nebo na lečo
1 kg mladé neloupané cukety
1 kelímek plnotučné hořčice - 200 gramů
40 g soli
40 g cukru
200 ml oleje
Dále dle chuti můžeme přidat:
chilli papričky
cca 500 g fazolí

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata spaříme, oloupeme a přepůlíme nebo krátce pod poklicí podusíme a následně propasírujeme na pyré. Vložíme do většího hrnce.

  2. K rajčatům přisypeme cuketu pokrájenou na menší hranolky, cibuli na plátky či klínky, papriku na nudličky nebo kostičky. Zeleninu dochutíme solí, cukrem a hořčicí, přilijeme olej, promícháme a pod poklicí podusíme společně cca 5 - 7 minut.

  3. Kdo chce mít zeleninovou směs pikantnější, přidá nasekané chilli papričky nebo feferony. Pokud jsme milovníky luštěnin, můžeme do směsi přisypat i fazole. Zhruba půl kilogramu fazolí (v suchém stavu), které předem uvaříme doměkka a po uvaření scedíme, propláchneme, necháme okapat a do zeleninové směsi přisypeme krátce před koncem dušení, aby se se zeleninou společně provařily.

  4. Takto připravenou zeleninovou směs nandáme v horkém stavu do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm pod okraj, pevně zavíčkujeme čistými víčky a sterilujeme na 85-90 stupňů 10 minut.

  5. Po vychladnutí uložíme do temna (sklep, komora...) a odebíráme dle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!