Sterilovaná zeleninová směs pod maso, do masových směsí...
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 kg rajčat - oloupaných nebo podušených a propasírovaných na pyré
- 1 kg oloupané cibule
- 1 kg očištěné papriky - barevná nebo na lečo
- 1 kg mladé neloupané cukety
- 1 kelímek plnotučné hořčice - 200 gramů
- 40 g soli
- 40 g cukru
- 200 ml oleje
- Dále dle chuti můžeme přidat:
- chilli papričky
- cca 500 g fazolí
Postup Sterilovaná zeleninová směs pod maso, do masových směsí...
Postup přípravy receptu
-
Rajčata spaříme, oloupeme a přepůlíme nebo krátce pod poklicí podusíme a následně propasírujeme na pyré. Vložíme do většího hrnce.
K rajčatům přisypeme cuketu pokrájenou na menší hranolky, cibuli na plátky či klínky, papriku na nudličky nebo kostičky. Zeleninu dochutíme solí, cukrem a hořčicí, přilijeme olej, promícháme a pod poklicí podusíme společně cca 5 - 7 minut.
Kdo chce mít zeleninovou směs pikantnější, přidá nasekané chilli papričky nebo feferony. Pokud jsme milovníky luštěnin, můžeme do směsi přisypat i fazole. Zhruba půl kilogramu fazolí (v suchém stavu), které předem uvaříme doměkka a po uvaření scedíme, propláchneme, necháme okapat a do zeleninové směsi přisypeme krátce před koncem dušení, aby se se zeleninou společně provařily.
Takto připravenou zeleninovou směs nandáme v horkém stavu do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm pod okraj, pevně zavíčkujeme čistými víčky a sterilujeme na 85-90 stupňů 10 minut.
Po vychladnutí uložíme do temna (sklep, komora...) a odebíráme dle potřeby.