Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře
Recepty, PolévkySuroviny
- 3/4 l mléka
- 250 ml sladké smetany
- 1 hrnek krup - vel. 8
- špetka kmínu - raději drcený
- lžička soli
- 3/4 l vody
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 kg brambor
- sádlo podle potřeby
- kmín celý
- sůl
Postup Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře
Postup přípravy receptu
-
Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozkvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou.
Brambory uvaříme ve slupce, ale ne příliš, aby se nerozpadaly a oloupeme. Na pánvi rozpustíme sádlo, brambory na něj dáme, osolíme, okmínujeme a vařečkou lehce rozkouskujeme, můžeme i pokrájet předtím, je to jedno. Zprudka opečeme dozlatova.
Do hotové polévky: přisolíme ještě eventuelně dle chuti, těžko hledat recept, babička dělala vše z hlavy, přidáme až na talíři opečené brambory, aby se nerozmáčely a měly kůrčičku.