Medový dort podle babičky

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
160 g cukru
3 lžíce medu
70 g sádla nebo tuku na pečení
2 lžičky jedlé sody
10 lžic mléka nebo sladké smetany
Krém:
250 g másla
150 g moučkového cukru
5 dl mléka
2 žloutky
1,5 sáčku vanilkového pudinku
2 lžičky uvařené silné instantní kávy
(může být i marmeláda)

Postup přípravy receptu

  1. Za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, medem, vejci a tukem, když kaše houstne, vmícháme jedlou sodu, směs napění, odstavíme.

  2. Prochladlou směs nalijeme do důlku mouky na válu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů a každý zvlášť rozválíme na stejný tvar, pečeme dorůžova asi 6-7 minut.

  3. Uděláme krém: uvaříme pudink, přidáme cukr, máslo, žloutky a vychladlý potřeme na upečené pláty.

  4. Na 1. plát můžeme namazat marmeládu a potom krém. Klademe na sebe. Celý dort nakonec pomažeme zbylým krémem a posypeme 1 rozdrobeným medovým plátem (když vykrajujeme jednotlivé pláty, vždy zbudou odkrojky, ze kterých dělám plát na drolení).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!