Špízy grilované nebo pečené i s přílohou
Recepty, GrilováníSuroviny
- cukrová kukuřice
- mleté maso dle vlastního výběru (vepřové, drůbeží...)
- vepřové nebo drůbeží maso
- anglická slanina nebo Vahalova..., pokrájená na plátky
- menší brambory
- cibule
- čerstvá paprika
- sůl
- koření nebo kořenící směsi
Postup Špízy grilované nebo pečené i s přílohou
Postup přípravy receptu
-
Na jehly nebo špejle s ostrým hrotem napichujeme střídavě jak masovou, tak i přílohovou součást špízu, kterou ještě mezi sebou prokládáme plátkem papriky a cibule.
Kukuřici pokrájenou na cca 2 cm silná kolečka obalíme plátkem slaniny. Stejně tak připravíme i kuličky z ochuceného mletého masa (nepřidáváme vejce ani strouhanku, jen sůl a koření či bylinky dle chuti), které též obalíme slaninou. A tak připravíme i menší očištěné brambory a kostky masa, které okořeníme a dáme do kabátku ze slaniny.
Špízy můžeme zapékat v zakrytém pekáčku v předehřáté troubě a po 30-35-ti minutách dopéct do barvy po odkrytí. Grilovat v uzavíratelném (záklopném) grilu nebo na grilu otevřeném, kdy špízy zabalíme do alobalu.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo různými dipy a omáčkami dle chuti.