Špikovaná vepřová pečeně po italsku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800-900 g vepřové kotlety v celku (s kostí)
- 80 g pršutu (prosciutto)
- sůl
- mletý pepř
- 1 velká cibule (cca 170 g)
- 250 g čerstvých žampionů
- 50 g sušených rajčat + olej na maso
- 2-3 stroužky česneku
- 1 hrst oliv dle chuti
- snítka tymiánu
- červené víno a vývar dle potřeby
Postup Špikovaná vepřová pečeně po italsku
Postup přípravy receptu
-
Kotletu připravíme nejlépe den předem, kdy do ní tenkým ostrým nožem uděláme na několika místech hluboké vpichy, do kterých zasuneme špalíčky pršutu. Nejlépe nám to půjde, když je necháme chvilku v mrazáku ztuhnout. Pak maso osolíme, opepříme a dáme do chladna odležet.
Před tepelnou přípravou maso vyndáme z chladničky alespoň o hodinku dříve.
Do zapékací mísy pokrájíme na klínky velkou cibuli, přidáme nasekaný česnek, pokrájená sušená rajčata, olivy dle chuti a snítku tymiánu. Přidáme cca 1 dl červeného vína. Na tuto směs položíme připravenou našpikovanou kotletu, kterou pokapeme olejem ze sušených rajčat.
Zaklopíme a pečeme cca 1,5 hodiny v předehřáté troubě na 200 stupňů doměkka, za občasného otočení masa a podlití vínem nebo již vývarem dle potřeby.
Podáváme s vařeným nebo šťouchaným bramborem či kaší, kdy maso pokrájíme na plátky (můžeme odstranit kost) a doplníme na talíři zeleninovým výpekem se žampiony.