Špendlíkový koláč s vůní perníku
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 vejce
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 3 lžíce rumu
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 2/3 sáčku kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- Drobenka:
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 1/3 sáčku kypřícího prášku do perníku
- 2 lžíce kakaa
- Kromě toho:
- 1 miska žlutých špendlíků (mirabelek)
Postup Špendlíkový koláč s vůní perníku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve v míse smícháme tekuté ingredience - jogurt, vejce, olej a rum. Pak přimícháme vše sypké - cukry, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kořením a kakao. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté koláčové formy.
Špendlíky přepůlíme, vyjmeme pecku a řeznou stranou naklademe na těsto.
Změklé máslo smícháme s cukrem, moukou smíchanou s perníkovým práškem a kakaem a utvoříme drobenku. Drobenku nasypeme rovnoměrně na koláč. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut. Před podáváním necháme koláč dobře vychladnout.