Salát z mrkve a kukuřice

Recepty, Saláty

Suroviny

3 střední mrkve
1 malá plechovka (250 g) sterilované kukuřice
1 cibule
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce octu
1,2 dl vody
1,5 lžičky cukru
1 lžička soli
majonéza a tavený sýr – podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Tři středně velké mrkve dobře oškrábejte a nakrájejte na dlouhé a tenké plátky. Polovinu mrkve dejte na pánev, posypejte polovinou soli a cukru, přidejte druhou vrstvu mrkve a opět posolte a pocukrujte. V hrnku smíchejte 1,2 dl vody s octem a zalijte nakrájenou mrkev. Přikryjte, dejte na kamna a na mírném ohni ji duste po dobu asi 15 minut, aby mrkev byla na skus.

  2. Cibuli překrojte na polovic a nakrájejte na tenké proužky. Před koncem dušení přidáte do mrkve pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte, nechte přikrytou pánev a stáhněte z plamene. Nechte ještě 5 minut stát pod pokličkou a pak zeleninu sceďte a nechte ji vychladnout.

  3. Když je vše dostatečně studené, přesypte směs do hluboké misky a přidejte okapanou konzervovanou kukuřici. Podle chuti můžete přidat jednu až dvě lžíce majonézy a popřípadě také tavený sýr, který jste rozšlehali se lžíci majonézy, aby byl krémový. Salát dejte aspoň na 1-1,5 hodiny vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!