Salát z mrkve a kukuřice
Recepty, SalátySuroviny
- 3 střední mrkve
- 1 malá plechovka (250 g) sterilované kukuřice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce octu
- 1,2 dl vody
- 1,5 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- majonéza a tavený sýr – podle chuti
Postup Salát z mrkve a kukuřice
Postup přípravy receptu
-
Tři středně velké mrkve dobře oškrábejte a nakrájejte na dlouhé a tenké plátky. Polovinu mrkve dejte na pánev, posypejte polovinou soli a cukru, přidejte druhou vrstvu mrkve a opět posolte a pocukrujte. V hrnku smíchejte 1,2 dl vody s octem a zalijte nakrájenou mrkev. Přikryjte, dejte na kamna a na mírném ohni ji duste po dobu asi 15 minut, aby mrkev byla na skus.
Cibuli překrojte na polovic a nakrájejte na tenké proužky. Před koncem dušení přidáte do mrkve pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte, nechte přikrytou pánev a stáhněte z plamene. Nechte ještě 5 minut stát pod pokličkou a pak zeleninu sceďte a nechte ji vychladnout.
Když je vše dostatečně studené, přesypte směs do hluboké misky a přidejte okapanou konzervovanou kukuřici. Podle chuti můžete přidat jednu až dvě lžíce majonézy a popřípadě také tavený sýr, který jste rozšlehali se lžíci majonézy, aby byl krémový. Salát dejte aspoň na 1-1,5 hodiny vychladit.