Špenátové palačinky zapečené s rajčatovou omáčkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 180 g hladké mouky
- sůl
- 100 g baby špenátu
- 50 g parmazánu
- 1 bochánek mozzarelly
- 100 g sušených rajčat
- Omáčka:
- 1 mrkev
- 1 cibule
- olivový olej
- 1 plechovka sterilovaných rajčat ve vlastní šťávě (400 g)
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce cukru
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- 250 ml zeleninového vývaru
Postup Špenátové palačinky zapečené s rajčatovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme omáčku: mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a zeleninu na něm osmahneme. Přimícháme rajčata i se šťávou, víno, cukr, sůl, pepř a na mírném ohni necháme vařit asi 30 minut. Pak přidáme posekané stroužky česneku, ještě chvíli povaříme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku.
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli prošleháme těsto, vmícháme do něj 2 hrsti nasekaného špenátu a zbytek odložíme stranou. Z těsta usmažíme palačinky a necháme je zchladnout.
Na každou palačinku naklademe pár odložených lístků špenátu, posypeme nastrouhaným parmazánem a nakrájenými sušenými rajčaty. Srolujeme a naskládáme je buď všechny najednou do velké zapékací misky nebo použijeme pro každou porci zvlášť malé zapékací misky, tam vložíme po dvou palačinkách. Palačinky přelijeme připravenou rajčatovou omáčkou a navrch naklademe plátky mozzarelly. Zapékáme v troubě při 200°C 10 - 15 minut.