Špenátové palačinky zapečené s rajčatovou omáčkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

250 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
sůl
100 g baby špenátu
50 g parmazánu
1 bochánek mozzarelly
100 g sušených rajčat
Omáčka:
1 mrkev
1 cibule
olivový olej
1 plechovka sterilovaných rajčat ve vlastní šťávě (400 g)
100 ml bílého vína
1 lžíce cukru
sůl, pepř
2 stroužky česneku
250 ml zeleninového vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme omáčku: mrkev a cibuli očistíme, nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a zeleninu na něm osmahneme. Přimícháme rajčata i se šťávou, víno, cukr, sůl, pepř a na mírném ohni necháme vařit asi 30 minut. Pak přidáme posekané stroužky česneku, ještě chvíli povaříme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku.

  2. Z mléka, vajec, mouky a špetky soli prošleháme těsto, vmícháme do něj 2 hrsti nasekaného špenátu a zbytek odložíme stranou. Z těsta usmažíme palačinky a necháme je zchladnout.

  3. Na každou palačinku naklademe pár odložených lístků špenátu, posypeme nastrouhaným parmazánem a nakrájenými sušenými rajčaty. Srolujeme a naskládáme je buď všechny najednou do velké zapékací misky nebo použijeme pro každou porci zvlášť malé zapékací misky, tam vložíme po dvou palačinkách. Palačinky přelijeme připravenou rajčatovou omáčkou a navrch naklademe plátky mozzarelly. Zapékáme v troubě při 200°C 10 - 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!