Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 100 g anglické slaniny - slabě pokrájené
- 3 rohlíky nebo housky (starší)
- cca 40 g másla
- 180 ml silného vývaru z uzeného masa
- 3 vejce
- 220 g uzeného masa: plec, krkovice
- 100 g listového špenátu
- cca 2 stroužky česneku, dle chuti
- sůl
- mletý pepř
- muškátový květ dle chuti
Postup Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6 rohlíků, do pekáče nebo zapékací mísy 8 -10. Množství ingrediencí upravíme dle potřeby a odvíjí se od počtu použitých rohlíků.
Formu, do které budeme dávat nádivku, není nutné vymazávat, ale kdo se bojí, že jí nevyklopí, může ji vytřít máslem nebo sádlem. Formu vyložíme na dně i po stranách plátky slabě pokrájené slaniny (anglická, Váhalova, moravská...), kraje slaniny necháme trochu přes sebe.
Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, ty osmažíme na másle na zlatavé voňavé krutonky a poté je necháme zchladnout. Pak je nasypeme do mísy, zalijeme je silným vývarem z uzeného masa, případně silným hovězím nebo vepřovým vývarem. Opatrně je promícháme a necháme je v klidu nasáknout vývarem.
Špenát spaříme ve vroucí vodě, scedíme a pokrájíme.
Ke krutonkům přidáme žloutky, drobně pokrájené uzené maso, pokrájený špenát, nastrouhaný česnek, a ochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem (oříškem), solí a pepřem. Vše dobře, ale opatrně promícháme a nakonec do nádivky zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Nádivkou naplníme připravenou slaninovou formu, vršek uhladíme do roviny, vložíme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme dozlatova dle množství nádivky 30 - 50 minut.
Teplou nádivku můžeme podávat se zeleninovou přílohou, bramborem či bramborovou kaší, zeleninovým pyré. Vynikající je i studená a také se lépe krájí.
Pokud chceme nádivku vyloženě velikonoční, můžeme do ní před pečením vložit na tvrdo uvařená vejce (nebo na půl překrojená) a to tak, že dáme vrstvu nádivky, na ni posadíme vejce a zbylou nádivkou je zakryjeme.
Pokud budeme dělat krutony z většího množství rohlíků, můžeme je opéct na másle v troubě za častého promíchání.