Španělský dort s pomeranči
Recepty, DortySuroviny
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/2 hrnku Solamylu
- 3/4 hrnku pískového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 kostky másla
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 dobře omytý pomeranč
- šťáva z pomeranče
- kůra z pomeranče
- tuk na vymazání
- strouhaný kokos na vysypání
- 4 vejce
- Náplň:
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček ztužovače šlehačky
- pokrájená dužina pomeranče
- Poleva:
- 8-10 lžic moučkového cukru
- šťáva z 1 pomeranče
Postup Španělský dort s pomeranči
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, přimícháme mouku smíchanou se solamylem, práškem do pečiva a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Do těsta zapracujeme vlažné mléko, pomerančovou šťávu, pevný sníh ušlehaný z bílků a nalijeme je do tukem vymazané, strouhaným kokosem vysypané formy.
Těsto uhladíme a ve vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Korpus necháme ve vypnuté troubě ještě asi 10 minut dojít.
Po Vychladnutí dort rozkrojíme na dva stejné pláty a spojíme je vyšší vrstvou pomerančové náplně. Povrch polijeme pomerančovou polevou a ozdobíme pomerančem.
Příprava náplně: Smetanu pevně ušleháme se ztužovačem šlehačky, zašleháme cukr a nakonec vmícháme jemně pokrájenou pomerančovou dužinu.
Příprava polevy: Cukr utřeme s pomerančovou šťávou dohladka.