Španělské tapas
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- TAPENADE z černých nebo zelených oliv:
- 200 g černých oliv (zelených)
- 1 lžíce kapary
- 5 ks ančoviček
- 1 stroužek česneku
- trochu citronové šťávy
- citronová kůra
- 6 lístků bazalky
- 1-2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř (z mlýnku)
- sůl (opatrně ančovičky jsou dostatečně slané)
- JEDNOHUBKY
- tvrdý sýr
- Galia meloun (medový meloun)
- italské prosciutto (španělská sušená šunka Jamón serrano)
- Kuličky:
- mleté maso
- sůl
- pepř
- česnek
- pažitka
- Tomatová omáčka:
- postup běžný na tomatovou-rajskou omáčku a pro pikantnost přidat:
- ostrý kečup (nebo cayanský pepř)
- posekané bylinky:
- bazalka
- rozmarýn
- tymián
- oregano
Postup Španělské tapas
Postup přípravy receptu
-
Postup TAPENADE:
Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí. Podáváme s bilým pečivem.
Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami, lze je udělat nejen z oliv, ale i z rajčat, lilku, cuket, konzervy tuňáka, lososa, když je dáme do sklenice s víkem v lednici vydrží 8-10 dní.
Bagetky s rozmarýnem:
Suroviny:
500 g hladké mouky
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička cukru krupice
6 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
300 ml vlažné vody
sáček sušeného droždí
1 lžička citronové šťávy
posekaný rozmarýn
můžete přidat také olivy nebo feferonky
Postup:
Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím. Zalijeme vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou. Vypracujeme těsto a uděláme kouli. Dno mísy potřeme lehce olejem, těsto dáme do mísy, povrch těsta potřeme též olejem, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě (v troubě na 50°C) vykynout cca 25 minut.
Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme podlouhlé pláty-cca 40x25 cm, které posypeme rozmarýnem a pak svineme do baget nebo do kruhu.
Bagety dáme na pečící papír na plech a na povrchu je nastřihneme několikrát nůžkami, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20-30 minut nakynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C
Pečeme zhruba 20 - 30 minut. Doba pečení záleží na velikosti baget. Z těsta můžete také udělat 3 malé úzké jednohubkové bagetky.