Špaldová galette s jablky a gorgonzolou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 2 hrnky špaldové mouky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml studené vody
- 3 lžíce medu
- Gorgonzola (použila jsem Gran Moravia)
- 3 jablka (nejlépe odrůda Golden Delicious)
- hrst vlašských ořechů
- čerstvý tymián
- citronová šťáva
Postup Špaldová galette s jablky a gorgonzolou
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, máslo, vodu a přidáme 1 lžíci medu. Pomocí rukou vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek a necháme ho v lednici cca 30 minut odpočinout.
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Jablka nasypeme do misky, přidáme 2 lžíce medu, citronovou šťávu a vše promícháme. Těsto vytáhneme z lednice, vyválíme ho na placku a placku položíme na pečící papír.
Doprostřed těsta rozprostřeme jablka a okraje těsta necháme volné. Na jablka rozdrobíme gorgonzolu, posypeme vlašskými ořechy a poklademe tymiánem
Nakonec přehneme okraje těsta přes náplň. Takto připravenou galette přendáme i s pečícím papírem na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 35 - 40 minut.