Špaldová tvarohová štola

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g celozrnné mouky (použila jsem hladkou špaldovou)
100 g pšeničné hladké mouky
250 g polotučného tvarohu
60 g lískových ořechů
60 g vlašských ořechů
60 g mandlí
45 g sušených švestek
45 g sušených meruněk
45 g sušených brusinek
45 g sušených rozinek (předem namočených v rumu)
100 g změklého másla
80 g třtinového cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
lžičku pomerančové kůry
lžičku citronové kůry
rum a rozpuštěné máslo na potření hotové štoly

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou, citronovou a pomerančovou kůrou. Přidáme tvaroh, nasekané ořechy a mandle, pokrájené sušené meruňky a švestky, brusinky a rozinky.

  2. Vejce utřeme se změklým máslem a cukrem a hmotu pak přidáme ke zbytku směsi a vytvoříme vláčné těsto. Pokud bude moc řídké, přidáme ještě trochu mouky, pokud moc tuhé, přidáme trochu vymačkané šťávy z pomeranče.

  3. Zpracované těsto pak vytvarujeme do štoly a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů Celsia. Štolu po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!