Špaldová tvarohová štola
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g celozrnné mouky (použila jsem hladkou špaldovou)
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 250 g polotučného tvarohu
- 60 g lískových ořechů
- 60 g vlašských ořechů
- 60 g mandlí
- 45 g sušených švestek
- 45 g sušených meruněk
- 45 g sušených brusinek
- 45 g sušených rozinek (předem namočených v rumu)
- 100 g změklého másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- lžičku pomerančové kůry
- lžičku citronové kůry
- rum a rozpuštěné máslo na potření hotové štoly
Postup Špaldová tvarohová štola
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou, citronovou a pomerančovou kůrou. Přidáme tvaroh, nasekané ořechy a mandle, pokrájené sušené meruňky a švestky, brusinky a rozinky.
Vejce utřeme se změklým máslem a cukrem a hmotu pak přidáme ke zbytku směsi a vytvoříme vláčné těsto. Pokud bude moc řídké, přidáme ještě trochu mouky, pokud moc tuhé, přidáme trochu vymačkané šťávy z pomeranče.
Zpracované těsto pak vytvarujeme do štoly a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů Celsia. Štolu po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.