Šosonky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 40 g rozpuštěného vlahého másla
- 1 dl mléka
- 2 žloutky
- 10 g čerstvého droždí
- citronová kůra
- rozinky
- Sirup:
- 50 g cukru
- 125 ml vody
- lžíce rumu
- Krém:
- 1/4 l mléka
- rovná lžíce maizeny (dala jsem víc a bylo to moc husté)
- 30 g cukru
- vanilka (měla jsem esenci)
- 2 žloutky
- Ozdoba:
- plátky mandlí
Postup Šosonky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, vlažného mléka, cukru a trošky mouky uděláme kvásek.
Do vykynutého přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme 2x vykynout (= po prvním kynutí opět promícháme a necháme znovu kynout). Může nám pomoci domácí pekárna.
Formičky na bábovičky vymažeme máslem, těsta dáme jen do poloviny, hodně nabyde a necháme vykynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění. Mezitím svaříme vodu s cukrem na sirup a po zchladnutí přidáme rum.
Horké upečené bábovičky polijeme sirupem a necháme vychladnout.
Na krém smícháme mléko, cukr, vanilku a maizenu a za stálého míchání necháme na mírném plameni zhoustnout. Do odstaveného horkého zašleháme žloutky.
Bábovičky polijeme vlažným krémem a posypeme praženými plátky mandlí.