Šneky se špenátem a slaninou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

kynuté těsto
500 g baby špenátu (listového)
200 g ricotty
200 g taveného sýra
150 g plátkové slaniny
3 stroužky česneku
100 g strouhaného parmazánu či eidamu
1 vejce na potření
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pokud nemáme kynuté těsto domácí, tak dnes už se dá i koupit. Já osobně preferuji to domácí. Recept na něj snad dávat nemusím. Na základní kynuté těsto je receptů již několik.

  2. Listy špenátu pokrájíme na menší kousky a společně s prolisovaným česnekem osmažíme na olivovém oleji. Stáhneme teplotu a necháme pod pokličkou chvilku dusit. Mezitím na vedlejší pánvičce osmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, kterou přidáme ke špenátu. Vše společně promícháme, přidáme ricottu a tavený sýr. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, můžete přidat trochu mléka na zředění. Sýr necháme rozpustit a dle chuti osolíme a opepříme.

  3. Připravenou směs necháme vychladnout. Kynuté těsto rozválíme na cca 1 cm tlustou placku. Potřeme rovnoměrně směsí až k okrajům a srolujeme. Krájíme dle toho, jak chceme šneky ve výsledku vysoké, řekněme třeba 2 cm. Šneky pokládáme na plech s pečícím papírem a potíráme rozšlehaným vejcem. Dáme péct na 180°C cca 20-30 min. Chvíli před koncem pečení posypeme vršek nastrouhaným parmazánem a dáme dopéct.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!