Smetanový mramor s broskvemi
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4-5 vajec
- 250-300 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 250-300 g hladké mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 150 ml oleje
- 150 ml vroucí vody
- 2 lžíce kakaa (pro chuť přidávám i Granko)
- Krém:
- 2x zak. smetany
- 1-2x sladká smetana ke šlehání
- 1x konzervované broskve
- 1x van. cukr
- podle chuti dosladit
Postup Smetanový mramor s broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, ty ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné nádobě si ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého míchání přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.
Dobře promíchané těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu z nich smícháme s kakaem, vezmeme si lžíci a tou to postupně na střídačku (2 lžíce světlé, 1 lžíce tmavé) dáváme do středu připravené předmazané a vysypané formy. Těsto postupně vytvoří kruhové obrazce.
Poté dáme péct do předehřáté trouby na 180°C a hodinu pečeme.
Po upečení opatrně vyndáme a necháme vychladnout. Korpus si rozkrojíme na tři pláty, postupně pomažeme a obložíme nakrájenými broskvemi všechny části. Uložíme do ledničky a necháme vychladnout. Přeji dobrou chuť.